18.05.20

День пам'яті геноциду кримськотатарського народу

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу


Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. 

11 травня 44-го року було підписано Постанову Державного комітету оборони СРСР "О крымских татарах", з грифом "совершенно секретно". В преамбулі цього документу кримські татари звинувачувалися у зраді "радянській Батьківщині", зокрема у масовому дезертирстві з лав Червоної Армії, співробітництві із німецькою адміністрацією, участі в каральних акціях проти радянських громадян, а також у підготовці їх вивезення на примусові роботи до Німеччини.
Ці звинувачення стали підставою для виселення всього кримськотатарського народу з Криму. Сама спецоперація з їх депортації відбулась впродовж трьох діб - 18-20 травня. Забезпечували її 32 тисячі співробітників НКВС, для виселення було задіяно 67 залізничних ешелонів.
Більшість, 85%, було вислано до спецпоселень Узбекистану. Решта до Сибіру, Уралу та Казахстану.
І лише у 1989-му році Верховною Радою СРСР було прийнято декларацію про визнання злочинним примусове переселення кримських татар у травні 1944-го року.






Немає коментарів:

Дописати коментар