22.05.21

 22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття




Що уявляє пересічна людина, коли чує термін “біологічне різноманіття”? Найчастіше – яскравий калейдоскоп із представників флори і фауни, які існують десь у горах, лісах, морях, річках. Насправді, це поняття треба розуміти значно ширше, а саме, як світ усіх живих організмів і людини у тому числі.

Відомо, що біорізноманіття нашої планети – це приблизно 8,7 млн. біологічних видів, з яких тільки 1,6 млн. описані наукою. Будь-який живий організм грає свою роль в екосистемі, бо є часткою харчового ланцюга, з яких складаються харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема. 

Прийнята у 2000 році Конвенція ставить за мету збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях. Важливою задачею оголошеного генеральною Асамблеєю ООН Дня є поглиблення розуміння того, що біологічне різноманіття є основою життя і його збереження – це необхідна умова для існування людини. А інтенсивне використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів.

Крістіана Ралмер, Виконавчий Секретар Конвенції зазначила: “Біорізноманіття – це їжа яку ми їмо, це вода яку ми п’ємо, це також повітря яким ми дихаємо. Більш того, біорізноманіття це частина нас, так як і ми, люди, є частиною природи”. 


Немає коментарів:

Дописати коментар