25.06.20

День Конституції

Цікаві факти про Конституцію України





1. Єдине державне свято, яке згадується в самій Конституції, 28 червня – День Конституції України – є єдиним державним святом, яке закріплене в самій Конституції України. Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України.

2. 7 грудня 2011 року експерти Національного реєстру рекордів (НРР) офіційно вручили сертифікат про рекорд українському художнику-графіку Ігорю Степанову, який створив найменший екземпляр Конституції України. Міні-екземпляр нараховує 160 сторінок, розмір книги — 2 на 3 сантиметри. Вага художнього витвору складає 15 грамів. Для її написання автор використовував збільшувальне скло. Для створення міні-книги митець використовував унікальні інструменти. За допомогою мініатюрного пера зі спеціальної сталі й унікальної індійської туші художник промалював кожну букву авторським шрифтом, а щоб фарба не розпливалася, був використаний високоякісний фінський папір.
3. Проєкт української Конституції писала спеціально створена Тимчасова комісія. Очолював її народний депутат України ІІ-ІІІ скликань Михайло Сирота. Над проєктом комісія працювала три місяці, з 9 ранку до 10 години вечора. Через три з половиною місяці Сирота зібрав всіх керівників парламентських фракцій для обговорення. Михайло запропонував детально розібрати проєкт Конституції, щоб побачити, скільки голосів набере кожна зі статей у сесійній залі.
4. Над проєктом Конституції народні депутати трудилися впродовж усієї ночі з 27 на 28 червня. Варто зазначити, що голосування проводилося по кожній статті окремо. 27 червня повітря у парламенті було розжарене від хвилювання. Подейкували, що прихильники політики тодішнього президента Леоніда Кучми планували провалити голосування. Однак ці чутки не підтвердилися. Голосування за Конституцію набрало 315 голосів з 300 необхідних. Таким чином, 28 червня Україна отримала Конституцію парламентсько-президентської республіки з широкими повноваженнями голови держави. У світовій спільноті схвалили документ і назвали його найбільш демократичним у світі.
5. У ніч голосування за статті Конституції президента Леоніда Кучми і прем’єра Павла Лазаренко не було у сесійній залі. Згідно із записами, політики не спали, а спостерігали за тим, що відбувається, по телевізору зі своїх кабінетів. Ближче до ранку, за 20 хвилин до закінчення голосування, Кучма все ж таки приїхав до Верховної Ради. До зали президент увійшов під бурхливі і тривалі оплески народних депутатів.
6. “Є Конституція!”. Саме такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після прийняття Конституції. Після безсонної ночі нардепам влаштували скромний бенкет з цукерками і шампанським. Україна стала останньою з країн колишнього Радянського Союзу, яка прийняла нову Конституцію.







Немає коментарів:

Дописати коментар